Kogo szukają pracodawcy, a kogo managerowie w hotelarstwie?

Witajcie,

Kogo zatrudniają managerowie w hotelarstwie ?
Mam takie spostrzeżenia, że managerowie szukają osób młodych z dużym doświadczeniem, ALE żeby nie był mądrzejsi od managera.
Drugim podejściem jakie zauważyłem w ostatnich 2 latach to zatrudnianie na niższe stanowiska Ukrainców, tylko dlatego że najniższa krajowa dla nich to dużo, i to że oni nie będą się sądzić czy coś w razie jak się im coś wypłaci nie tak, albo zacznie się kombinować, żeby tylko się nie zorientował.
Kogo zatrudniają właściciele obiektów w hotelarstwie ?
No tutaj temat jest trochę bardziej złożony moim zdaniem, zależy to od tego czy jest to mała firma mająca tylko ten hotel powiedzmy średniej klasy o niewielkiej ilości pokoi, czy też duża firma gdzie hotel to jedna z gałęzi całej firmy hotel również średniej klasy w małą ilością pokoi.
Z tego co wiem to w małym hotelu w firmie „rodzinnej” szuka się osób zazwyczaj na niższe stanowiska – recepcja, kelner, kucharz, pokojowa. I szuka się osób chcących pracować najczęściej na umowę zlecenie, na najniższą możliwą stawkę a „pod stołem” się wypłaca resztę, czasem nawet pani pokojowe (głównie) zatrudniane bez umowy.
W większych hotelach właściciel/zarząd zatrudnia managera który ma za zadanie stworzyć zespół – czasami prezes chce poznać pracowników więc też odbywa z nimi rozmowy, ale nie zawsze. Często bywa że w większej firmie manager jest albo z polecenia/znajomy albo z rekrutacji „ukrytej” (fajnie się to nazywa na portalach). Z tego co wiem to tutaj już w grę wchodzą kompetencje ale i kasa – najczęściej praca na umowę b2b (biznez2biznes) po to aby nie płacić olbrzymich podatków od wynagrodzenia.

A jak Waszym zdaniem są zatrudniani pracownicy?
Podzielcie się opiniami w komentarzach.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.